Directeur Digitale Infrastructuur

Directeur Digitale Infrastructuur

Vacature

Het KNAW Humanities Cluster is op zoek naar een Directeur Digitale Infrastructuur voor voor 30,4 tot 38 uur (0,8 tot 1 fte).

In deze functie
In deze functie geef je leiding aan de afdeling DigitaIe Infrastructuur (DI). De afdeling DI ondersteunt en ontwikkelt digitale infrastructuur voor de drie onderzoeksinstituten waaruit het KNAW Humanities Cluster (HuC) bestaat. Dit doet DI op basis van vragen uit de onderzoeks-, datamanagement- en collectieafdelingen van die instituten. DI ondersteunt hiermee direct het primaire proces van de onderzoeksinstituten van het HuC. (Kantoorautomatisering is elders belegd.) Door de grote rol van de digitale component in het onderzoek van het HuC sta je aan het roer van een omvangrijke afdeling (26,8 fte) die werkt op het snijvlak van IT, wetenschappelijk onderzoek, en data en resources. De groep werkt daarbij nauw samen met nationale en internationale partners.

Je bent als directeur DI verantwoordelijk voor
o Je bent verantwoordelijk voor en draagt bij aan de strategische ontwikkeling en beleidsplannen van de afdeling en de implementatie daarvan.
o Je bent verantwoordelijk voor de inrichting en organisatorische en personele aansturing van de afdeling en draagt zo bij aan de realisatie van de doelstellingen van het Humanities Cluster.
o Je zorgt voor een veilig werkklimaat en je voelt je verantwoordelijk voor het werkplezier van de medewerkers van de afdeling.
o Je stelt samen met de afdeling Financiën & Control de (investerings)begroting op en bewaakt deze. Je ziet toe op de kwaliteit van diensten en producten van DI en je hebt oog voor technologische ontwikkelingen.
o Je draagt bij aan het versnellen en faciliteren van innovatie om zo het onderzoek te ondersteunen.
o Je bent medeverantwoordelijk voor acquisitie van externe funding voor digitale infrastructuur,
en je bent eindverantwoordelijk voor de DI-component in projectaanvragen van HuC-onderzoekers.
o En als laatste draag je zorg voor verbinding en afstemming met de ICT-afdeling van de KNAW voor wat betreft digitale infrastructuur.

Je maakt deel uit van
Je maakt deel uit van het directieoverleg van het HuC, dat verder bestaat uit de drie instituutsdirecteuren en de directeur bedrijfsvoering. Samen met de leden van het directieoverleg bepaal je de koers van het HuC, en zorg je voor een goede samenwerking van DI met de andere HuC-onderdelen. De afdeling DI is naast het Bedrijfsbureau en de onderszoekslabs NL-Lab en DHLab een van de vier gedeelde onderdelen van het HuC. Je stuurt een veelzijdige afdeling van 30 medewerkers aan, waarin analytische vaardigheden en oplossingsgericht denken even belangrijk zijn als creativiteit. Lees onder aan deze vacature hoe teamleden van DI hun werk ervaren.

Om in deze functie te floreren
o Ben je in staat om strategisch, analytisch en op het juiste abstractieniveau te denken en te handelen.
o Ben je minimaal 3 jaar werkzaam geweest in een leidinggevende managementfunctie, bij voorkeur in een wetenschappelijke organisatie.
o Weet je wat het is om te werken in een bestuurlijk complexe omgeving.
o Beschik je over analytisch en strategisch vermogen en je kunt visie ontwikkelen, deze uitdragen en implementeren.
o Heb je ervaring met veranderings- en verbeteringsprocessen.
o Ben je in staat om een brugfunctie te vervullen tussen onderzoek en informatica.
o Weet je samen met de diverse specialisten van de afdeling een hechte, klantgerichte afdeling te maken, die samen met onderzoekers bruikbare en duurzame software produceert om wetenschappelijk werken en publiceren te faciliteren.
o Ben je een kei in het leiden van automatiseringstrajecten.
o Beschik je over een zelfstandige, flexibele, resultaat- en klantgerichte werkhouding.

In ruil daarvoor bieden wij
De aanstelling bij de KNAW is in eerste instantie een tijdelijke aanstelling met uitzicht op een vast dienstverband. Het salaris bedraagt afhankelijk van relevante werkervaring minimaal € 5.453,- en maximaal € 6.940,- (schaal 14 CAO-Nederlandse Universiteiten) bij een 38-urige werkweek. De KNAW biedt verder aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals 8,3 % eindejaarsuitkering, 8% vakantie-uitkering, een goede pensioenregeling, 6 weken vakantie op jaarbasis en de mogelijkheid om verlofdagen te kopen/verkopen. Een flexibele invulling van de werktijden behoort tot de mogelijkheden (uiteraard wanneer de werkzaamheden dat toelaten).

Waarom werken bij het KNAW Humanities Cluster?
Het KNAW Humanities Cluster (HuC) is een samenwerkingsverband van drie instituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) waarin geesteswetenschappelijk onderzoek (geschiedenis, etnologie, letterkunde, taalkunde) wordt verricht met toepassing van geavanceerde methoden, waarbij informatica een belangrijke rol speelt. Het betreft het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en het Meertens Instituut. De grote rol van onderzoek met een digitale component is een belangrijke reden voor de samenwerking van de drie instituten in het HuC met Digitale Infrastructuur.

Reactie
Je kunt je sollicitatie (brief met CV) voor 11 maart 2021 sturen aan sollicitaties@bb.huc.knaw.nl, t.a.v. Marjoleine Cornelissen (hoofd P&O). Vermeld bij het onderwerp “directeur DI”. Informatie is verkrijgbaar bij Antal van den Bosch (directeur Meertens Instituut), antal.van.den.bosch@meertens.knaw.nl of Sabine Rummens (directeur Bedrijfsvoering), sabine.rummens@bb.huc.knaw.nl.
Meer informatie over het HuC kun je hier vinden.

Sollicitatiegesprekken vinden plaats in de week van 22 maart 2021.

Wij streven naar een diverse en inclusieve werkomgeving voor het gehele personeelsbestand (ongeacht leeftijd, geslacht, seksualiteit, huidskleur, religie, culturele achtergrond). Om een gebalanceerde samenstelling van ons personeelsbestand verder te vergroten, wordt met deze aspecten rekening gehouden bij de selectie.

Enthousiast geworden? Lees hier hoe werknemers van het Humanities Cluster het werken bij en met de afdeling Digitale Infrastructuur ervaren.

Collega-directeuren zeggen:

  • “Je wilt als directeur bij het Humanities Cluster werken, omdat je midden in het spectrum wil staan van de ondersteuning van excellent onderzoek in combinatie met breed toegankelijke digitale collecties. Dit doe je door middel van state-of-the-art digitale infrastructuur en samen met een moderne, efficiënte en effectieve bedrijfsvoering. Je bent koploper in de wereld van de digitale geesteswetenschappen en zet de standaard voor anderen.”
  • “Je wilt als directeur DI midden in het speelveld van digitale ontwikkelingen staan ten behoeve van excellent onderzoek en digitaal toegankelijke collecties.” 

Teamleden over de afdeling Digitale Infrastructuur van het KNAW Humanities Cluster:

  • “In Nederland vind je geen betere plek dan het HuC als je bent geïnteresseerd in de combinatie van geesteswetenschappen en het gebruik van IT-middelen voor onderzoek: goede resources, kundige onderzoekers en ontwikkelaars, internationaal aanzien, en fijne collega’s.”
  • “Werken voor DI geeft mij de kans om mijn geo-expertise en historisch-geografische kennis en ervaring in te zetten in een cluster van mensen, elk met hun eigen specifieke kennis- en ervaringsprofiel. Zo werken we als groep aan het efficiënter bouwen van de digitale infrastructuur ten dienste van de geesteswetenschappen, in al haar facetten.”
  • “Wat mij motiveert zijn de (geschiedenis) data waar we mee mogen werken, de diversiteit aan data (middeleeuwen, vroegmodern, modern, VOC, Anne Frank, Staten-Generaal, etc.) en de vrijheid die wordt geboden bij de vraag hoe ik de data het beste kan ontsluiten. De samenwerking met onderzoekers vind ik zeer belonend.”
  • “Ik vind het leuk om met collega’s en onderzoekers iets moois te realiseren.”
  • “Er is hier een goede balans tussen werk en privé. Goede secundaire arbeidsvoorwaarden (flexibele werkweek en zo). Geen druk om naar kantoor te komen terwijl er een pandemie heerst.”
  • “I joined the Humanities Cluster because I knew I would be able to work with researchers as a partner and collaborator.” 

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Download vacancy