Programmamanager (m/v) CLARIAH

Programmamanager (m/v) CLARIAH

Vacature

Het KNAW Humanities Cluster is een samenwerkingsverband van drie instituten van de KNAW waarin geesteswetenschappelijk onderzoek (geschiedenis, etnologie, letterkunde, taalkunde) wordt verricht met toepassing van geavanceerde methoden, waarbij informatica een belangrijke rol speelt.

Het KNAW Humanities Cluster omvat het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en het Meertens Instituut. Zij delen één bedrijfsbureau, dat de bedrijfsvoering van het KNAW Humanities Cluster als geheel en van de drie afzonderlijke instituten verzorgt en ondersteunt. Daarnaast delen zij ook een afdeling Digitale Infrastructuur.

De Common Lab Infrastructure for the Arts and Humanities (CLARIAH), een van de programma’s op de Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur, zoekt een

 

Programmamanager (m/v)

Voor 30,4 tot 38 uur per week (0.8 tot 1.0 fte)

 

Project

CLARIAH is een consortium van negen universiteiten, zes nationale onderzoeksinstituten en twee nationale erfgoedinstellingen. CLARIAH is gefinancierd via het CLARIAH-CORE project (2014-2019, 12 mEUR) en het lopende CLARIAH-PLUS project (2019-2024, 13.8 mEUR). Penvoerder is het Humanities Cluster van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW).
CLARIAH bouwt aan een digitale infrastructuur voor een breed scala aan wetenschappen, waaronder historische wetenschappen, mediastudies, taalkunde, letterkunde en filosofie. Dat doen we in een groot samenwerkingsverband met wetenschappers en ontwikkelaars.

Functie-informatie

We zoeken een communicatieve collega die proactief en verbindend opereert.  Je rapporteert periodiek informatie uit de onderdelen van het programma, de zogenaamde werkpakketten. Het CLARIAH-bestuur wordt door jou periodiek en proactief geïnformeerd over voortgang en eventuele escalatiepunten. Je vertaalt interne rapportages naar rapportages voor de subsidieverstrekker.

In samenwerking met de afdeling Financiën van het Humanities Cluster voer je de volgende taken uit:

 • Periodiek en pro-actief rapporteren op basis van informatie uit de verschillende programmaonderdelen;
 • Het programmabestuur informeren over voortgang en eventuele escalatiepunten;
 • Signaleren waar synergie te halen is en stappen hierin zetten;
 • Waar nodig discussiepunten escaleren naar bestuur of individuele werkpakketleiders;
 • Het vertalen van interne rapportages naar reguliere NWO-rapportage;
 • Coördinatie van het begrotingsproces en de begrotingscyclus;
 • Verzorgen van het financiële rapportageproces en de kwartaalrapportagecyclus aan het bestuur;
 • Het bestuur adviseren over de (uitvoering van) het financiële projectbeleid;
 • Werkpakketleiders ondersteunen bij hun deelrapportages;
 • Het bewaken van financiële kaders, toezicht houden op geldende wet- en regelgeving en naleving van kaders gesteld door o.a. NWO.

Functie-eisen

 • Je hebt de volgende competenties en kennis aan boord:
 • Je hebt aantoonbare ervaring in projectmanagement;
 • Je bent communicatief sterk, een verbindende persoonlijkheid, benaderbaar en overtuigend;
 • Je kunt je zowel mondeling als schriftelijk goed uitdrukken in het Engels en het Nederlands;
 • Je bent in staat om een proactieve rol te spelen in een grote organisatie met veel partners;
 • Je hebt organisatiesensitiviteit; je hebt oog voor de belangen van alle betrokken partijen binnen en buiten de projectorganisatie.

Op het gebied van financiën ben je in staat om

 • een projectbegroting te lezen en te vertalen naar specifieke deelbegrotingen en rapportages;
 • regelgeving te vertalen naar projectcontrol;
 • strategisch te budgetteren, kennis en ervaring met financiële verslaglegging.

Ervaring met het aanvragen en verantwoorden van financiële bijdragen en (inter)nationale subsidies voor wetenschap, erfgoed en kunst strekt tot aanbeveling. Je hebt bij voorkeur ervaring met academische infrastructuurbouw. Technische en/of wetenschappelijke kennis van digitale infrastructuur voor de geesteswetenschappen is een voordeel.

Arbeidsvoorwaarden

Afhankelijk van opleiding en relevante werkervaring ligt het bruto maandsalaris bij een fulltime dienstverband tussen € 4.538,- en loopt op tot € 5826,- (schaal 12 CAO-Nederlandse Universiteiten). De KNAW biedt aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals 8,3 % eindejaarsuitkering, 8% vakantie-uitkering, een goede pensioenregeling, 6 weken vakantie op jaarbasis. De aanstelling is bij het Humanities Cluster en betreft een dienstverband voor één jaar met mogelijkheid tot verlenging.

Standplaats

Amsterdam

Sollicitaties

Je kunt je motivatiebrief en curriculum vitae tot 2 november 2020 sturen aan de afdeling P&O van het HuC via progrmanagerCLARIAH@bb.huc.knaw.nl, vermeld bij het onderwerp: Programmamanager CLARIAH.

Voor meer informatie over de vacature kun je contact opnemen met Antal van den Bosch (PI), antal.van.den.bosch@meertens.knaw.nl, en met Jan Odijk (programmadirecteur), jan.odijk@let.uu.nl .

Wij streven ernaar dat ons personeelsbestand in o.a. leeftijd, geslacht en culturele achtergrond de diversiteit in de samenleving weerspiegelt. Wij stellen het dan ook zeer op prijs als kandidaten solliciteren die de diversiteit van de KNAW Instituten kunnen vergroten.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Download vacancy